Chirurgie pediatrică

Chirurgia pediatrică reprezintă un domeniu specializat al medicinei care se ocupă cu tratamentul chirurgical al diverselor afecțiuni și boli care apar la copii, de la naștere până la adolescență. Este un domeniu cu specific deosebit, deoarece copiii nu sunt doar „adulți în miniatură”, ci au particularități anatomice, fiziologice și psihologice unice care necesită abordări și îngrijiri speciale.

Un aspect esențial în chirurgia pediatrică îl reprezintă abordarea minim-invazivă, care presupune realizarea unor incizii mici și utilizarea unor instrumente delicate, adaptate dimensiunilor și caracteristicilor corpului copilului. Această abordare contribuie la reducerea durerii postoperatorii, a timpului de spitalizare și a cicatricilor, facilitând o recuperare mai rapidă.

chirurgie pediatrica clinica viena medical targu jiu

Cardiologie vasculară la VIENA MEDICAL Târgu Jiu

Chirurgie Pediatrică

În chirurgia pediatrică sunt tratate o varietate de afecțiuni, care pot varia de la hernii, apendicită și malformații congenitale, până la afecțiuni mai complexe precum probleme cardiovasculare sau tumori. De asemenea, chirurgia ortopedică pediatrică se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor musculo-scheletice la copii, incluzând leziuni acute și patologii cronice.

Colaborarea strânsă cu alte specialități medicale, cum ar fi pediatria, anestezia, radiologia și altele, este vitală pentru a asigura o abordare multidisciplinară și un plan de tratament optimizat pentru fiecare pacient în parte.

Un alt aspect important îl constituie comunicarea eficientă cu familia și implicarea acesteia în procesul de îngrijire. Părinții și rudele au un rol esențial în stabilizarea emoțională a copilului și în susținerea procesului de recuperare.

În concluzie, chirurgia pediatrică este un domeniu complex și diversificat care necesită o combinație de cunoștințe medicale, tehnici chirurgicale avansate și abilități de comunicare și empatie, pentru a aborda în mod eficient și uman nevoile unice ale copiilor și a asigura îngrijirea adecvată într-un moment critic al dezvoltării lor.

 

Tipuri de Intervenții Chirurgicale

Chirurgia Minim-invazivă Laparoscopică

Medicii chirurgi pediatri folosesc chirurgia minim-invazivă laparoscopică pentru a trata o serie de afecțiuni la copii. Copiii care sunt operați minim-invaziv se recuperează mult mai ușor și mai rapid și au mai puțină durere, comparativ cu cei care sunt operați prin chirurgie clasică, deschisă. Operațiile laparoscopice sunt efectuate prin 3 incizii mici de 3-5 mm, în locul unei incizii mari, de câțiva centimetri. Acestea implică utilizarea unui telescop și a instrumentelor de mici dimensiuni, dedicate copiilor, pentru a vizualiza și a opera în interiorul abdomenului

Chirurgia Ortopedică Pediatrică

Ortopedia pediatrică este un domeniu care se împarte în traumatologia, ce se ocupă cu afecțiunile acute cum ar fi contuzii, plăgi, entorse, luxații sau fracturi, și ortopedia, care se ocupă cu patologiile de tip cronic. Este important ca primul consult al medicului ortoped pediatru să fie realizat în primele săptămâni după naștere. Un exemplu de tratament în ortopedia pediatrică este intervenția chirurgicală de artoereza pentru corectarea piciorului plat-valg, o metodă de tratament minim invaziv, cu recuperare imediată și fără cicatrici.

Importanța Consultării în Timp Util

Este esențial ca părinții să fie conștienți de importanța consultării în timp util a unui medic chirurg pediatru. Multe dintre afecțiunile pediatrice pot fi tratate mai eficient dacă sunt identificate și gestionate la timp. O parte importantă din intervențiile chirurgicale sunt efectuate în urgență, însă altele pot fi planificate.

Contactați-ne

Pentru mai multe informații sau pentru a programa o consultație cu unul dintre medicii noștri specialiști în chirurgie pediatrică, vă rugăm să ne contactați la Viena Medical.

Note de final

Îngrijirea adecvată a sănătății copiilor este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Chirurgia pediatrică joacă un rol crucial în tratarea și gestionarea unei game variate de afecțiuni. De la intervenții chirurgicale minim-invazive care minimizează durerea și timpul de recuperare, până la tratamente specializate în ortopedie pediatrică, medicii noștri sunt dedicați să ofere cea mai bună îngrijire posibilă pentru cei mici.

Medici Chirurgie pediatrică

Dr. Hourani Tamer

Dr. Hourani Tamer

Chirurgie pediatrică