Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Specialitatea Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice se ocupă, în principal, de boli cronice netransmisibile precum diabetul zaharat, obezitatea (atât la adulți, cât și la copii), dislipidemiile, sindromul metabolic, de hipoglicemiile de cauză diabetică și non-diabetică, de nutriția individului sănătos, de dieta din diverse afecțiuni cronice sau acute sau din situații speciale (la gravide, lăuze, sportivi, copii, vârstnici), precum și de bolile metabolice ereditare sau înnăscute.

Diabetologie la VIENA MEDICAL

Prin complexitatea ei, specialitatea în sine, se ocupă cu diagnosticarea mai multor patologii , de la prediabet, diabet gestațional, diabetul zaharat de tip I și tip II, până la gestionarea complicațiilor acute și cronice ale diabetului (coma diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, retinopatia diabetică, complicații cardiovasculare, piciorul diabetic, boli ale pielii, tulburări de auz, boala Alzheimer, depresia), dar și a bolilor de nutriție și metabolice (deficiențe sau excese alimentare, obezitate, tulburări de alimentație, afecțiuni ca urmare a interacțiunii dintre alimente și medicamente, alergii și intoleranțe alimentare).

Tulburările de alimentație pot surveni în urma punerii în aplicare a numeroaselor diete de slăbit fără consultarea medicului specialist nutriționist. Astfel, fără obținerea rezultatelor dorite, pacienții pot dezvolta anumite boli de alimentație; aceste tulburări de alimentație își găsesc rezolvarea în două domenii medicale: Psihiatrie și Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Forme ale diabetului zaharat
Diabetul zaharat însumează mai multe boli care au în comun faptul că afectează modul în care corpul nostru utilizează zahărul din sânge (glucoza). Glucoza este o substanță vitală pentru sănătatea noastră pentru că este o sursă importantă de energie pentru toate celulele din corp, dar este, mai ales principala sursă de combustibil pentru creier.
Ca mecanism de control al utilizării glucozei în corp, există pe de-o parte insulina și pe de altă parte, glucagonul. Acești doi hormoni au rolul de a regla cantitatea de zahăr din sânge. Atunci când insulina nu mai poate fi secretată în cantități suficiente ca să contracareze valorile crescute ale glicemiei, se instalează prediabetul, care împreună cu diabetul gestațional reprezintă cele două forme reversibile de diabet.

Chiar dacă are și o componentă familială care poate lua rolul unui trigger de inițiere, diabetul gestațional poate fi prevenit și prin adoptarea unei diete echilibrate pe perioada sarcinii.

Însă, formele cronice de diabet (diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat de tip II) apar atunci când prediabetul este lăsat să evolueze, nediagnosticat și netratat.

 

 

 

Dr. Tudose Andreea

Dr. Tudose Andreea

Boli Interne/ Diabetolog

La VIENA MEDICAL, poți beneficia atât de consultație de specialitate, cât și de efectuarea analizelor de laborator specifice, precum și de întocmirea unei diete personalizate și a unui plan de tratament (de comun acord cu pacientul) în vederea atingerii țintelor terapeutice și menținerii parametrilor de interes (glicemie, hemoglobină glicozilată, profil lipidic, valori tensionale, greutate corporală) la valori normale.